Sinds Jet Reports in de Benelux op de markt kwam (2001) ben ik, Marc Martens, gebruiker van Jet Reports, en later ook van Jet Analytics. In mijn functie als applicatiebeheerder (Navision) kreeg ik vrijwel dagelijks verzoeken om rapportages uit te werken. In eerste instantie werden deze zo veel mogelijk in het ERP aangemaakt. Dit was erg tijdrovend, complex en daarnaast weinig flexibel.

Met de toenmalige Navision partner (GAC) ging ik op zoek naar alternatieven en stuitte toen op Jet Reports. Jet Reports was niet meer dan een 3 tal functies in Excel waarmee je data uit de database kon ophalen. Door de eenvoud van de functies konden we binnen enkele dagen rapportages produceren die normaal gesproken een doorlooptijd van weken zo niet maanden zouden hebben. Het grote voordeel was dat we dit in Excel konden gebruiker en daarmee ook alle Excel functionaliteit beschikbaar was.

Vanaf dat moment ben ik dus als eindgebruiker en sinds 2010 ook als insightsoftware service partner (voorheen Jet Global) de ontwikkelingen van Jet Reports blijven volgen. Hieronder zal ik een aantal aspecten belichten die naar mijn mening relevant zijn bij de keuze voor Jet Reports en/of Jet Analytics.

 

Aspect Jet Reports Jet Analytics
Real Time Met Jet Reports kun je direct op de live database rapporteren. Dit betekend dat wanneer je een rapportage ververst ook meteen de meest recente data te zien krijgt. Dit is vooral van belang bij operationele rapportages waar je dicht op de werkelijkheid wilt zitten. Denk aan openstaande orders, uit te leveren verzendingen of actuele voorraad posities. Met Jet Analytics realiseer je een geoptimaliseerde datawarehouse omgeving. Ook hier rapporteer je rechtstreeks op de live database maar dit doe je meestal  ’s nachts. Het is echter wel mogelijk om bepaalde tabellen frequenter te laten bij werken waardoor je ook hier dicht op de werkelijkheid zit.
Meerdere databronnen
(Applicaties)
Het is mogelijk om data uit verschillende systemen in één rapportage onder te brengen.
Het bouwen van de rapportage is dan uiteraard complexer, vooral als je data samen wilt voegen.
Met Jet Analytics wordt data uit verschillende systemen samengevoegd in één of meerdere brontabellen. Hierdoor wordt het bouwen van een rapportage een stuk eenvoudiger, aangezien je veel meer data uit één tabel kunt ophalen.
Connectoren Jet Reports heeft speciaal ontwikkelde connectoren voor Navision en Business Central database.
Dit maakt het bouwen van een rapportage gebruikersvriendelijk, aangezien je meteen kunt zien met welke velden en data jet te maken hebt.
Ook voor Jet Analytics zijn er speciaal ontwikkelde connectoren beschikbaar. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om connectoren van CDATA in de licentie op te nemen.
Consolidatie Alleen met de GL functie  (General Ledger / Grootboek) is het mogelijk om data uit meerdere administraties in één keer op te halen. Databron  dient dan wel Navision of Business Central te zijn. Ook de dimensies zijn vanuit deze functie direct te benaderen. In het datawarehouse is de data van meerdere administraties reeds samengevoegd in één tabel.
Dit maakt het natuurlijk een stuk eenvoudiger om geconsolideerde rapportages op te stellen.
Performance Afhankelijk van de complexiteit en omvang van de rapportage kan het verversen van de rapportage steeds langer gaan duren. Overweeg dan om met Jet Analytics aan de slag te gaan. Door een geoptimaliseerde dataset en het gebruik van cubes is de performance exceptioneel.
Power BI Met Jet Reports kun je prima datasets samenstellen die als bronbestand gebruikt kunnen worden in Power BI. Het datawarehouse en uiteraard ook de cubes zijn benaderbaar vanuit power BI.
Daarnaast is het mogelijk om DAX code in het project op te nemen, waardoor het voor een eindgebruiker veel eenvoudiger is om zelf rapportages te bouwen.

Met een achtergrond als eindgebruiker ken ik het product door en door. Ik heb me altijd gericht op het inspelen op de behoeften van de klant, met een focus op een mix van real-time en bijna real-time data.

Voor grootschalige datasets en diverse bronnen is het gebruik van Jet Analytics als datawarehouse een buitengewoon krachtige, flexibele en betrouwbare oplossing gebleken. Bovendien biedt het een scala aan functionaliteiten die normaal gesproken allemaal geprogrammeerd zouden moeten worden, zoals e-mailnotificaties, incrementeel laden van data en de beschikbaarheid van meer dan 200 connectors.

Specifiek voor gebruikers van MS Dynamics NAV/BC zijn er standaardsjablonen beschikbaar, waardoor gebruikers binnen één dag toegang hebben tot meerdere ‘cubes’ voor financiën, verkoop, inkoop, debiteuren, crediteuren en voorraadbeheer. Met name voor financiële rapportages heeft Jet Reports zich bewezen als een uiterst geschikte tool.

Binnen no-time rapportages produceren Geschreven door: Marc Martens